Što se krije iza vaše internet stranice

Objava: Što se krije iza vaše internet stranice

Vaše sadašnje ili buduće internet stranice objedinjene su uporabom nekoliko različitih programersko-dizajnerskih tehnika, od kojih svaka progamerska kuća, pojedinac ili team, koristi svoj specifičan pristup da bi ostvario sličan ili isti cilj.

Vaša stranica je software, online aplikacija, koju čini u pravilu velika količina PHP koda, skripti, baza podataka i sustava u pozadini sustava (backend), kao i dizajnerski dio prednjeg klijentskog dijela sustava (frontend), koji u biti definiranjem grafičko-dizajnerskih pravila primjenom primjerice .css-a čini izgled vaše stranice, kao i raspored njenih elemenata.

Kako bi elementi ispravno radili – npr. modul za prikaz galerije, u pozadini mora postojati algoritam, kod, varijabla, u pravilu set kodova, instrukcija i skripti koji vašu galeriju čine da se ponaša točno onako kako želimo da se ponaša, koje podatke prikazuje i na koji način ih prikazuje.

Želimo da nam se klikom na fotku u galeriji primjerice fotka poveća preko cijele stranice, ili na prijelaz mišem da imamo atraktivan dinamički zoom na samoj fotki i unutar njenog okvira, mogućnosti downloada, kupnje putem webshopa u punoj rezoluciji, licenciranje i slično – to će za vas sve osmisliti kvalitetan programer, dok će kod u frontendu obavljati točno radnje koje smo zatražili od njega.

U to ćemo dodati stiliziranje elementa uporabom .css-a, poput veličine i oblika fonta, rubova, sjenčanja, zakrivljenosti rubova, prekrivanja pozadinskih elemenata drugim grafičkim elementima, dinamička kretanja samog elementa na scroll ili pomak mišem itd….. dok će taj isti element primjerice prikazivati dinamički sadržaj, ovisno o tomu što smo od njega tražili iz backenda.

Npr. vaša stranica posjeduje sekciju gdje želimo prikazati posljednje 4 objave, te kako unosimo novu objavu – ona postaje prva na listi, dok se ostale pomiču za mjesto u desno. Ona koja “nestaje” iz prikaza, mora biti dostupna iz arhive.

OLD SCHOOL VS MODERN TIMES

Koja je razlika između izrade internet stranice u kasnim devedesetim i počecima 2000. i danas?

Prvenstveno u pristupu izradi. U starije vrijeme, stranice su se izrađivale rijetko – uglavnom za imućne kompanije, koje su si mogle priuštiti stotine radnih sati programera, kojih je u to vrijeme bilo kudikamo manje, a u pravilu su radili sve od nule – u informatičkom žargonu “from scratch”.

Osnova je bila HTML – sa statičnim sadržajem, koji je mogao mijenjati samo znalac HTML-a. Najmovi poslužitelja su bili visoki, brzina interneta ograničena, web dizajnere vjerojatno niste niti poznavali, a bez društvenih mreža tehnički ga niste mogli niti pronaći.

Sve je to skupa bilo jako dugotrajan, skup i počesto frustrirajući proces.

Dolaskom ASP.net i PHP okruženja i ovaj svijet se promijenio. Pojavili su se prvi open source CMS sustavi, koji su vrlo brzo započeli s preuzimanjem primati u segmentu izrade standardnih internet stranica, gdje smo u startu imali tada iznimno popularnu Joomlu, koja je nevjerojatno skratila vrijeme developmenta stranica, preko sustava e107, Drupal, E-commerce, pa do danas trenutno najpopularnijeg WordPress CMS sustava.

Što je WordPress postigao?!

Postavio je standardne kriterije za jezgru svake stranice – standardnu instalaciju, standardnu pozadinsku infrastrukturu od koje kreće sve. Danas, kada je WordPress u apsolutnoj dominaciji na tržištu izrade internet stranica i trenutno kao šampion drži preko 27% svjetskih internet stranica od osobnih blogova, pa sve to kompleksnih siteova baziranih na custom fields infrastrukturi, rijetko koji ozbiljan web developer će vam ponuditi izradu internet stranice od nule – pod to mislimo na izradu od prve linije koda, do zadnjeg grafičkog pikslea.

To bi vas stajalo stotine tisuća kuna, samo zbog utrošenog radnog vremena, a svrsishodnost takvog troška u današnje vrijeme, dovodi u pitanje cilj i razloge nabave internet stranice za vaš biznis.

Danas je internet stranica alat i sredstvo kojim dopirete do svojih kupaca na interaktivniji način od Jumbo plakata ili reklame na radiju. Čak i starije generacije, koje muči sindrom “tehnološkog jaza” i straha od modernih tehnologija, pomalo savladavaju u biti jednostavan koncept traganja za uslugom ili proizvodom koji želimo, traganjem za konkretnim podatkom ili pravovremenom informacijom.

Jezgra poput WordPress CMS-a je ekstremno ubrzala stvari, čime je cijenu nabave internet stranice, webshopa ili bloga, foruma – spustila na prihvatljivu gotovo svakom proračunu tvrtke ili pojedinca.

Danas je realno može priuštiti svatko komu je potrebna, ali moramo biti svjesni činjenice da WordPress može ispuniti većinu zadataka, ali za određene specifičnosti, potrebno je ipak raditi custom kodiranje i programiranje, ali su takvi slučajevi iznimno rijetki i usko specijalizirani, tako da se u ovom tekstu referiramo na najčešće situacije.

Koga birati?

Iako je jasno da svaka tvrtka navija za sebe, da privuče klijente pod svoje, mi u Spine ICT-u svjesni smo da je tržište izrade internet stranica toliko veliko (u globalnom smislu) , da čak i da svaki dan preporučimo novu konkurenciju, nećemo ostati bez angažmana. Stoga… kada kontaktirate buduće developere vaših stranica imajte na umu pripremu – post service mogućnosti kao mjesto gdje ćete te stranice smjestiti. U Hrvatskoj ima uistinu stručnih i fleksibilnih kompanija koje se bave upravo ovim dijelom IT developmenta i kroz malo truda i istraživanja, već kroz obična google pretrage, možete dobiti solidan pregled i uvid u najzanimljivije partnere.